Koji je bolji, web hosting na Linux ili Windows serverima?

Često se klijenti to znaju pitati pri izboru web hosting usluge, te je mnogo onih klijenata koji smatraju ako koriste Windows kao operativni sustav na svom kompjuteru, da moraju kupiti Windows web hosting uslugu. Tehnički gledano, nema nikakvih zapreka, jer dokle god se klijent zna koristiti FTP-om ili programima za uploadanje stranica, može koristiti bilo koju od navedenih hosting usluga.

Za interaktivnost web stranica potrebni su programski jezici koji se izvršavaju na serveru, te koji mogu procesuirati unos posjetitelja. Postoje mnogi programski jezici koji pružaju takvu interaktivnost, ali najčešći u upotrebi su PHP, ASP i Perl. Svaki od nabrojenih programskih jezika ima svoje prednosti i mane, i ponekad Vam jedan od njih može pružiti više nego drugi, što češće i nije slučaj.

Ako npr. trebate podršku za Microsoft proizvode kao što su ASP, ASP.NET, MSSQL ili VBScript, tada će Vam više odgovarati Windows hosting, a ako želite koristiti PHP, Perl i MYSQL onda to možete na Linux i Windows hostingu. ASP se može izvršavati i na Linux serverima, ali imajte na umu da neće raditi niti približno dobro kao na Windows serverima, te je pristup Access bazama uz ASP na Linux serverima gotovo nemoguć.

Najvažnije u svemu ovome da Vi znate što želite postići s Vašim stranicama i što želite ponuditi na njima, te bi na osnovu toga trebali i znati izabrati pravu web hosting uslugu za Vas. A ukoliko ste još uvijek neodlučni, ipak uzmite Windows hosting jer on podržava sve što podržava i Linux, a također u cijelosti podržava ASP i ASP.NET
.